Hoppa till innehåll
Hem » Så fungerar Capture the Flag

Så fungerar Capture the Flag

Capture the Flag, eller CTF, är en populär tävlingsform inom IT-säkerhet där deltagare tävlar mot varandra för att lösa säkerhetsrelaterade utmaningar. Genom att delta i en CTF får du som deltagare möjlighet att förbättra dina färdigheter och lära dig nya tekniker inom IT-säkerhet.

Syftet med Capture the Flag

CTF-tävlingar är designade för att testa och förbättra deltagarnas kunskaper och färdigheter inom IT-säkerhet. De erbjuder en lekfull och tävlingsinriktad plattform där deltagare kan tillämpa teoretiska koncept och tekniker i praktiken. Deltagarna stöter på realistiska scenarier och problem, vilket hjälper dem att förstå säkerhetsrisker och hur de kan bekämpas effektivt.

Fördelarna med att delta i en CTF

Att delta i en CTF innebär flera fördelar:

  1. Förbättrade färdigheter. Genom att ta sig an utmaningar i en CTF utvecklas deltagarnas tekniska färdigheter och problemlösningsförmåga inom IT-säkerhet.
  2. Nätverkande. CTF-tävlingar samlar deltagare med liknande intressen och kompetenser, vilket ger möjlighet att nätverka och utbyta erfarenheter.
  3. Ökad anställbarhet. Många arbetsgivare inom IT-säkerhet värdesätter erfarenhet från CTF-tävlingar som bevis på praktisk kunskap och färdigheter.
  4. Nytta och nöje. Utöver att det på många sätt är nyttigt att delta i en CTF, som punkterna ovan visar, så är det också kul. Det är inte minst viktigt i ett så allvarligt område som IT-säkerhet – vi måste ju ha kul också!

Olika typer av CTF

Som namnet antyder bygger den ursprungliga varianten av Capture the Flag-tävlingar på två lag som tävlar mot varandra i att ”fånga flaggor”. Lagen jobbar för att skydda sina egna system och flaggor samtidigt som de försöker infiltrera motståndarens system och ta deras flaggor.

I den här typen av CTF-tävlingar representerar ”flaggor” en bit digital information, ofta en unik textsträng, som lagras på en server eller inom ett system. Målet för deltagarna är att hitta och extrahera dessa flaggor från motståndarens system genom att utnyttja säkerhetsbrister och försvagningar. När en flagga har tagits, kan den lösas in mot poäng. Flaggor symboliserar alltså värdefull information eller data som kan vara målet för riktiga angrepp mot ett IT-system.

Den här tävlingsformen skapar en dynamisk inlärningsmiljö där deltagare lär sig att både försvara och angripa, vilket är avgörande för att förstå och bekämpa verkliga cybersäkerhetsrisker.

En vanlig form av CTF-tävling är Jeopardy-style. Det är den här tävlingsformen Geeks Rookie CTF bygger på. Här får deltagarna tillgång till ett antal frågor sorterade efter kategori och svårighetsgrad. Deltagarna samlar poäng genom att lösa frågor, och den som har flest poäng när tävlingen är över vinner. Exempel på kategorier kan vara kryptografi, nätverkssäkerhet, webbsäkerhet och reverse engineering. Jeopardy-style går också i att tävla som lag, men i Geeks Rookie CTF är det en individuell tävling.

Olika nivåer på frågor

För att göra tävlingen utmanande och inkluderande för deltagare med olika erfarenhetsnivåer, presenteras frågor med varierande svårighetsgrad. Nybörjare kan satsa på lättare frågor för att lära sig grunderna, medan mer erfarna deltagare kan ta sig an svårare utmaningar för att verkligen testa sina färdigheter. Ofta ökar poängvärdet för en fråga med ökad svårighetsgrad.

Så förbereder du dig inför Geeks CTF

Hur kan du göra för att förbereda dig för en CTF-tävling, som Geeks Rookie CTF? Här är några råd:

  1. Ha blykoll på grunderna. Om du inte redan har det, se till att få koll på grunderna inom IT-säkerhet som kryptografi, nätverkssäkerhet, webbsäkerhet och reverse engineering. Det är viktigt att ha en solid grund att bygga på när du möter de utmaningar du ställs inför i en CTF-tävling.
  2. Träna på praktiska färdigheter. Prova olika säkerhetsverktyg, öva på att analysera och exploatera sårbarheter (givetvis etiskt) och skaffa erfarenhet av att arbeta med olika operativsystem och programmeringsspråk. Ju mer praktisk erfarenhet du har, desto bättre rustad är du för att hantera CTF-utmaningar.
  3. Träna online. Det finns flera webbplatser som erbjuder CTF-liknande uppgifter och övningar, där du kan träna dina färdigheter på egen hand eller i grupp. Exempel på sådana webbplatser är Hack The Box, CTF Time och PicoCTF.
  4. Läs om tidigare CTF-tävlingar. Genom att studera tidigare tävlingar och deras lösningar kan du få en inblick i vilka typer av problem och utmaningar som är vanliga. Detta hjälper dig att förbereda dig och förstå vilka tekniker och verktyg som kan vara användbara.
  5. Nätverka och bilda team. Geeks Rookie CTF körs individuellt, men många andra körs i team. Gå med i IT-säkerhetsforum, sociala mediegrupper eller lokala teknikklubbar för att träffa andra som är intresserade av CTF-tävlingar. Samarbeta och bilda team för att dela kunskaper och erfarenheter samt för att stötta och lära av varandra under tävlingar.
  6. Se tävlingen som ett tillfälle att lära. För varje CTF-tävling du deltar i blir du bättre på att arbeta under press, anpassa dig till nya utmaningar och samarbeta. Givetvis är det kul att vinna, men framför allt är Geeks Rookie CTF ett bra första steg inför framtida tävlingar och yrkesliv.

Lycka till och varmt välkommen att anmäla dig till Geeks CTF.

Arrangeras av